https://www.facebook.com/groups/777304105743609/ (Csúcshegy-Óbuda fb.oldal) - Csúcshegy külterület, amely része Budapest főváros területének. Jellegét tekintve gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhely. , KSH statisztikai

CSÚCSHEGY

CSÚCSHEGY

A türelem

A III. kerület legszebb mostohagyereke - 1900 óta tervezés alatt.

2016. október 30. - nem benfentes

Habár az emberek többsége passzív várakozásként vagy tétlen tűrésként gondol a türelemre, a „türelem”-nek fordított újszövetségi görög kifejezések többsége nagyon is aktív cselekvést takar. Gondoljunk csak például a Zsidó 12:1-re: „Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal [angolban: türelemmel – a fordító] fussuk meg az előttünk levő pályát.” Vajon melyik atléta vár passzívan, amíg a leglassabbak is lehagyják, vagy tűri tétlenül, ha valaki csalni próbál? Nyilván egyik sem! A „türelem” ebben az igeversben „kitartást” jelent.

A Csúcshegy gondjait itt Óbuda szélén, a Bécsi út mentén, mintás türelemmel viseljük.Írtam már a III. kerületi területről szóló tervezgetésről a blogban egy rövid áttekintést:

http://csucs-hegy.blog.hu/2016/09/16/csucshegyi_tervezgetes

Jeleztem nem egyszer,hogy egyre többen itt laknak,miközben a területet Óbudán,nem egy statisztika rétszerű növényzettel borított akárminek tartja. Félelmeimet nem hangoztattam,hogy a területünk csak városközpont közeli ipari telepek tömkelege lehet,ha nem hagyja mielőbb az Önkormányzat végre lakótérré válni, ami biztosítja a zöldfelület megmaradását a vízhiányos területünkön! Főleg miután az alsó 3 utca egy viadukt látványára kellett cserélje a panorámáját! Mindenki érdeke egy zöld lakótér lenne,hiszen a városban a zöldfelületeket csökkentik,mint a most letérkövezett piacok és más lakótelepi térségek területe,akiknek életfontosságú,hogy a mi zöld felületeinken lehűlhessen a levegő,ami befelé áramlik és a várost hűti.A vízhiányos telkeinken kihaló bokraink,fáink ezt a célt már nem bírják szolgálni. Csak a lakóterületek gondozottsága biztosíték ennek elérésére a továbbiakban.

Itt utak,csatornák hiányoznak,pedig itt ott még látszanak a megmaradt aszfalt foltok.A türelmes várakozás közben ezt olvasgattam..  

"Megkezdődik a Csúcshegyi utcák helyreállítása is: a Solymárvölgyi úton, az Aranypatak, a Mécsvirág, az Őzsuta, a Menedékház, a Vadászles és a Vadóc utcában, valamint az Erdőalja út és a Menedékház utca közötti erdei útszakaszon". http://obuda.hu/hirek/20110620_megujul_a_kolostor_utca_burkolata_1/

 

A témát szokatlan módon kicsit megszakítva,ha már régi írásokra hívtam fel a figyelmet,megtenném ezt a Csúcshegyi Villanyharsona egy számával kapcsolatosan is,melyben egy érdekes levél jelent meg. Meglepődtem,hogy már 1900-óta tervezés alatt áll a hegyünk mezőgazdasági területének beépítése! Igaz a tartalmával ellentétesen már feljegyeztem a blogomban,hogy a Csúcs-hegy felszínmozgása a javító tömedékelés hatására megállt,stabilizálódott a helyzete.

http://www.csucshegymenedek.hu/villanyharsona/20131228_csucshegyi_villany_harsona_2013_II.pdf
csucstort.png

csutort2.png

Az Önkormányzat rizikó nélkül vonhatta volna rég belterületbe a Csúcshegyet.az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (Inytv.) rendelkezése szerint mező- és erdőgazdasági művelésének megfelelően kell nyilvántartani. A Tft. rendelkezése szerint a termőföldre vonattkozó szabályokat – a haszonbérletre a törvényben megállapított szabályok kivételével – alkalmazni kell a mező-, erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földre is.Tehát belterületen is, egy övezeti átsorolás után is mezőgazadasági területek lettünk volna Az Önkormányzat is jeletős területeket bírtokolva az Őzsuta utcában például, az értékesíthető lehetne, vagyonát gyarapíthatná,ha haladna a meg sem kezdett úton. A különféle adók kivetésén gondolkodásnál ez fontosabb gazdasági cselekedet lenne, amiért itt cserébe szinte semmit nem látunk. Most is a helyi védelem alá került(1994) Mocsáros dűlő lesz fejlesztési övezet,még ha közben természetvédelmi minősítést is kapott (2002-ben),a leguttóbbi zöld mezőt új városrésszé feljesztő Harsánylejtő project után.Bizony az újgazdagok villáit nem a zártkerteken kell vizionálni http://www.resimmobiles.hu/docs/2007_3-4/04_foldesi_belteruletbe_vonas.pdf%20

 

..és ez így megy mióta világ a világ.A kárpótlásra kijelölt földekből, az OTP tartozás fejében befektetői városrész jött létre. A Tsz tagok osztott földjein is megindulhatott a fejlődés,csak a kisemberek parcelláit nem kedveli a....sors.  

Egy példa erről a lakópark mentes, rendeszerváltott időből, a magyar internetet megelőző korból.http://www.csucshegymenedek.hu/villanyharsona/1994_hegyi_harsona%20I_evf_5_6_szam%20.pdf

..de vethetünk egy pilantást Polgármestreünk, Bús Balázs,Tarlós alpolgármestere,vezetői  beiktatására is..Akkor is ott tartotunk mint ma.Játszóterek,ovik fejlesztése,ami kell és az álmok,amiket ma változatlanul álmodnak.

http://obudai.blog.hu/2007/10/09/beszelgetes_bus_balazzsal_obuda_bekasmeg?utm_medium=lista&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=keresési%20találatok

Természetesen közben voltak fejlesztések..Állami pénzből,mint a villamos,a Bécsi út, vagy épp a békási piac jelenleg. Létrejött egy teljesen új városrész egy sosem lakott,érintetlen mezőn,mikor még zártketjeink voltak belterületen és nem külterületi mezőgazdasági területünk,amint tudom.Az Önkományzatnak meg a lakók érdekét kellett volna képviselnie a kötelessége szeint és nem egy új városnegyedet teremteni a semmiből  egy külterüeti szántót belterületbe vonva..Miközben lakott ingatlanokban választó polgárai kell éljenek reményüket vesztve a kor sodrásában.Még a lakópark honapján is olvashatjuk az addig kopár,ürességet mutató Hasánylejtőről:"...a XIV. század óta mégis mezőgazdasági terület.."  http://harsanylejto.hu/tortenelem

...és lesz egy másik ..naná egy hasonló területen,ami természet védelemmel is érintett terület. A Mocsáros dűlő. Aki nem ismené: http://www.fokert.hu/listing/mocsarosdulo/

 

Legutóbbi helyzetjelentés:A Főváros a 2016 augusztusi TSZT módosításnál mindössze egy foltocskányi területet kapott megjelölve új beépítésre szánt területként jelölve Óbuda Önkormányzatától. ( a 38.oldalon,térképen )

http://budapest.hu/telepulesrendezesitervek/TSZT/TSZT_FRSZ_201608/TSZT%20m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1s/TSZT%20m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1s.pdf

 

MG-III mezőgazdasági rendeltetésű területek általános előírásai: OBVSZ 133.§ (2) Az MG-RF-III/1 és MG-MF-III/1 jelű övezetek távlatban beépítésre szánt területeket jelentenek, melyhez a Budapest Településszerkezeti Tervének módosítása nem szükséges. Az MG-RF-III/2 övezetbe sorolt területek belterületbe vonásához előzetesen Budapest Településszerkezeti Tervét is módosítani kell. Mindhárom övezet területét a javasolt építési övezet meghatározása előtt belterületbe kell vonni, és az FSZKT-ban meghatározott keretövezetnek megfelelő építési övezetbe kell sorolni. Az FSZKT-tól eltérő keretövezet alkalmazásához előzetesen az FSZKT-t módosítani szükséges.

Tehát jelen 2016-év végi állás szerint az Önkormányzat nem kívánja az MG-RF III/2 besorolású Csúcshegyet átminősíteni,még egy jövőbeni,megjelölt céldátummal sem! de új városrész is születhetett már az itt lakók érdekeivel nem törődve,csak a befektetők hasznáért dolgozva!

 

Mindeközben fel kell hívjam a figyelmet,amint a csatornázással kapcsolatos bejegyzésben már megtettem,hogy a Csúcshegy felső és az alsó három utcáját és az Őzsuta utcát a Patakvölgyi lejtőig, a Főváros lakott területként tartja nyilván! (a kép jobb egér gombbal klikkelve új lapon megnyitva nagyítható,a világoskék átszínezést látni)

 

Türelmesek vagyunk,várjuk az Önkormányzat kegyeit. Nem az itt beszedett adókra hivatkozunk, nem a senki által nem látott kérdőíveken siránkozunk,hogy akarunk-e csatornát,utakat,lakóterületet. A belterületbe vonáshoz az év végével már a Földvédelmi járulékot is meg kell fizetnünk,de ezt is örömmel megtennénk.Csak magunkban kérdezzük,mikor lesz kész az 5 éve elkezdett munka?Mikor lesz meg a terület rendezéséről szóló terv? Mikor éri el a környék a mai kor életszerűségeit! (http://csucs-hegy.blog.hu/2016/08/15/kesz_helyett_csak_tanulmanyterv)

A bejegyzés trackback címe:

https://csucs-hegy.blog.hu/api/trackback/id/tr811914695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása