https://www.facebook.com/groups/777304105743609/ (Csúcshegy-Óbuda fb.oldal) - Csúcshegy külterület, amely része Budapest főváros területének. Jellegét tekintve gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhely. , KSH statisztikai

CSÚCSHEGY

CSÚCSHEGY

2021 - lakóingatlanokkal ellátott városrész közellátás nélkül Budapesten!

A háború végén megállított polgárosodás sosem folytatódhat? Élhető és szolidáris város?

2021. december 30. - nem benfentes

Tisztelt olvasók! 

Óbuda csak a Csúcshegy számára telt meg! Ezt polgármesterünk a Mocsárosdűlő lakóövezetének jegyében tartott közmeghallgatáson jelentette ki, ami felvételét csak Szabó Tímea érheti el a saját céljaira, de nyilvános felületeken nem található! Pedig ez ma már kis falukban is norma a XXi. században, hogy testületi ülések, közmeghallgatások videon visszanézhetők. Főleg egy olyan rendezvényé, ahova nem engedtek be minden érdeklődőt és Covidrezisztensen tömörülő csoportban egy kivetítőn nézhették azt végig, kérdés feltevéstől elzártan a Művelődési házban!

A Csúcshegy szempontjából érdekes lenne a felvétel, hogy miért diszkriminálják a városrészünket az élhető, zöld és szolidáris város ígéretével hatalomhoz jutottak! Érdekes lenne az is, hogy a következő év választására megmozduló jelöltek közül, akiket mind meghívtunk a városrészre, miért nem jött el Kálmán Olga megismerni a problémáinkat, sőt a felhívás ismétlését miért a felületéről letiltással reagálta le! Persze az is érdekes, hogy a csúcshegyiekkel folytatott tárgyalásokat miért nem kommunikálta le a kerület a rendelkezésre álló felületeken, az ott elhangzottakat már nem is említve. Hiába volt ígéret a csúcshegyiek fejlesztési törekvéseinek támogatására a polgármester részéről, azt így nem is kell betartania. Viszont be tart ahol tud. Még egy pad, egy szemetes sem jutott ide, hiába próbálkoztunk bármivel.

Olyan banális akadályok tornyosulnak elénk, mint például a vízvezeték felhozatalát akadályozó NATURA2000 terület, amit nem a fák vonalában, hanem a szomszédos Harsánylejtő és köztünk húzódó Virágosnyereg gyűjtőút aszfaltjának a közepén jelölten juttattak el az EU nyilvántartásába és nem hajlandók kijavíttatni. https://natura2000.eea.europa.eu Vagy például a terület kiszabályozását sem hajlandó elvégezni a kerület, pedig anélkül közműterv sem készülhet!

Vajon nem jogellenes magatartás ez is, mint a valamikori OTRT 25§-ban már 2014-ben, a település számára előírt felszínmozgásossági kategorizálása a városrésznek máig meg nem csinálva? Ami ma is jogszabályban rögzített, de kárt okozva elvonja az építési jogot az üres telkek tulajdonosaitól a többi, ezer tulajdonnal szemben a városrészen?

Persze ezt csak úgy teheti, hogy a Csúcshegy tulajdonosai beletörődve nemtörődömök már a sorsukat illetően. A helyi egylet képviseletükre képtelen, a rengeteg kár pedig a politikai elit hallgatásához vezetett, ami erősen az elhallgatásba fordul lassan pár kivétellel. (Berg Dániel írt egy levelet Varga pénzügyminiszternek az itteni kampánylátogatás után, de a látogatásról szóló posztját törölte. Tordai a maga látogatása után a szokásos provokáló stílusba beadott a fejlesztésünkre kérve egy 10 milliárdos javaslatot a költségvetésben, de azt a nem létező stadionalap terhére. Lehet neki vicces volt,de így azt nekünk ne vicckét megélten utasították el. Gór Csaba felvállalta nem egy posztban és cikkben a Csúcshegy fejlesztését, de mivel még nem képviselő, csak Varga Mihályt tudjuk figyelni ma. Neki nem volt törvényjavaslata rólunk a képviselőnkként. A Mi Hazánk képviselő jelöltje is felvállalja a csúcshegyiek törekvéseit, de a megint két pólusra osztott társadalom nem biztos, hogy a Parlamentbe juttatja őket, a több felé is leadható kopogtatók mentén sem.

Az 1938. évi fővárosi építési szabályozás VIII-as övezetében itt már nem csak családi házak, hanem két szintes lakóingatlanok lettek engedélyezve 25% beépítéssel! Azután jött hozzánk pár új település a Nagy Budaest létrehozásakor.. Ma meg az egyetlen ivóvizet sem kapó városrész vagyunk eben a városban... (ekkor kezdődött az ipar felfutása, gazdasági területnek-bányászatra jelölték ki, de sosem bányásztak rajta semmit. Azután meg a lakótelepi tartalékterületek kora...elfeledve a már megindult polgári fejlődését a 20-es évektől.. és a lakosait is) - falvak váltak szinte belvárossá azóta, ha megszemléljük a térképet a Pesti oldallal is. Ebben a 80 évben elvesztett Óbuda egyenlő városi rangja a városegyesítés idejéből, a jövőnkkel egyetemben. Matolcsy hiába jelezte, hogy a főváros már nem kap EU forrásokat, ami az agglomerációban járna, ki támogatna minket, hogy a városegyesítéskori városrész jusson azokhoz oda távozva hozzá, ha más nincs?

Már az egyetlen ingyenes közkút is veszélybe került Hazai András dec.20-i kerületi rendeletjavaslata alapján, amiben kártyás közkutakra utalná a városrészt, egyetlen hatalmas szociális esetté ledegradálva minden tulajdonosával. Mindezt a kiépítési költségekhez hozzájárulásra kérve a városrészt, aki azt a kapujain belülre hozott vízért fizetne. Addig a karantént is kényszerelhagyva egy közkút van mindenkinek. - még!

Bizony ez is zölpolitika ám, hiszen a városrészt két és fél oldalról a Parkerdő veszi körül! (ahogy a telekfelaprózó építési szablyaink is, ami miatt 27 éve nem tudom a két, egymás melletti 100nm-es telkem összevonni mivel nagyobb a beépíthetőségük, mint 1db 200nm-es teleké. Nem zavarja a kerületet, hogy így két épület, két járda, két kocsifelhajtó, kér parkoló csökkenti a végén a védendő zöldfelületet! drKiss kék és nem zöld! Elkékülten, nem leszünk Rózsadomb megjegyzéseket tesz, nem törődve a 100 éven túl lakott csatornázatlanságunkkal, a kutak miatt sajttá fúrt vízbázissal alattunk. A Rózsadombozás persze zöldség mert a terület tulajdonosai alacsony beépíthetőségért és alacsony számú megengedhető lakásszámért állak ki álltak ki a 10%-os belterületiséget kérve! Mert csak egy ilyen belterület óvja meg a városészt a nemsokára betelő Óbuda társasházas belterületiségétől. Zártkertből az ellen nem lehet kártérítési pereket indítani a tulajdonosoknak. Valamiért nem érzi nonszensznek a polgármester, hogy ő hangoztatta a Hajógyári szigeten a tulajdonosok akaratának kötelező figyelembe vételét, itt pedig erre nem hajlandó. Itt nincs zöld politika, nincs élhető város és végkép nyoma nincs a szolidáris gondolkodásnak. Sőt ma gondolkodásnak sem. Marad egy képviselhetetlen egylet és a vele bábozó városvezetés willkűrje.

 "A csúcshegyi ingatlanok közül számos még az 1900 évek elején épült és kapta meg a lakóingatlani státuszt, mikor még a jelenlegi bel és külterületi szabályozások nem is léteztek. Ennek ellenére a hegy közművesítése mind a mai napig csak részlegesen történt meg" – nyilatkozta a Metropolnak a Csúcshegyi Egyesület Elnöke, Hámor Endre, aki többek között hozzátette: "Az önkormányzat úgy határozott, hogy az ide szánt kapacitásból inkább megvalósít egy teljesen zöldmezős beruházást. Így jött létre Harsánylejtő kertváros. Ezzel a csúcshegyi családokat további évtizedekre fosztották meg a közművesítés lehetőségétől. Ráadásul ezzel párhuzamosan építési tilalmat vezettek be a geotechnikai szabályozás hiányára hivatkozva." - https://www.life.hu/hirek/20211214-kisgyermekes-csalad-otthona-valt-a-langok-martalekava-a-iii-keruletben.html

Nincs már kedvem a 27 évem után a Csúcsheggyel foglalkozni, amibe sok szereplő befolyása sodort idáig. Öregszem, vannak bőven fiatalok már akik a saját életükkel foglalkozva majd át fogják venni ezt a stafétát. Ki kell nőniük a nemtörődömség cuki témáiból én meg elülhetek a fotelomba ezután a 4 év után. A magamét megtettem a Csúcshegyért, az igazságáért. Remélem lesz egyszer a lakosságot képviselő, nyilvánosan tájékoztató egylet, aki perel, sajtóhoz és nyilvánossághoz fordul, miden eszközt megragad a városrészért! Aktív, a városrészével foglakozó Csúcshegy közösség, ahol nem nyavalyognak, hanem keresik a kezdeményezések és tettek lehetőségeit, amit magam is próbáltam! BUÉK 2022, hajrá Csúcshegy! Előre a belterületért, az egyenjogúságért!

20210816szivszorito-igy-kuzdottek-a-langokkal5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://csucs-hegy.blog.hu/api/trackback/id/tr7616798632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nayzoli · https://monarchy.blog.hu 2021.12.31. 01:15:58

Jól ismerem a kerületet, szeretem is. A nyáron valaki hihetetlenül jó áron kínált ingatlant ott a hegyen, így elmentem körbenézni. Már előre elterveztem milyen jó lesz ott lakni...

Ledöbbentem, hogy Budapesten ilyesmi még van. Egy elmaradott faluban is több minden van, mint ott. Sajnálom az ott élőket és szurkolok, hogy valami megváltozzon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.31. 06:17:48

Én is jártam arra párszor, igaz vagy 20-30 éve, gyerekként-kamaszként, a Tábor hegy oldalában lakva. Aszittem frankón, hogy azok az ingatlanok mind nyaralók, 7vgi házak és az egész külterület.Nem tudom, most milyen lehet a régió, de elhiszek bármit... :-(
Biztos lesz majd valami "érdekes" privatizáció, és akkor majd a fejlődés is megindul az új tulajdonos érdekében, ahogy az szokott lenni.

gmihaly621 2021.12.31. 09:14:13

A gyurcsányista polgármestert, a párbeszédes főpolgit és képviselő asszonyt a jelek szerint kxrávra nem érdekli mindez.

nem benfentes 2021.12.31. 10:32:45

@geegee: Lakóingatlanok vannak külterületben a kis nyaralók közt. - Akkor a Harsánylejtőt még üres mezőként láthatta, ami pedig belterületbe került. Az alsó utca, ahol a közkút van a Harsánylejtő alatt a Solymárvölgyi út. Annak az első fele pedig még 1982-ben lett beterületbe vonva. A további része máig sem. - a kupit itt fokozni sem lehetne semmivel!

nem benfentes 2021.12.31. 10:38:25

@geegee: 337db lakóingatlan pontosan

nem benfentes 2021.12.31. 10:39:28

@nem benfentes: 34 üdülő és 500 gazdasági építmény mellett.

nem benfentes 2021.12.31. 10:52:02

@geegee: A földhivatalnál pedig 75db lakóingatlan van nyilvántartva, 63 ürülő és 606 gazdasági épület mellett a fentebb sorolt kerületi kimutatáson túl!.. A 75db lakóingatlan mind hivatalos régi lakóház cáfolhatatlanul, ami több 100 lakost jelent családokban számolva. Építési jog szerint is lakóingatlanok, ami mellett a bejelentkezés a 1992. évi LXVI. törvény alapján még gazdasági épületbe is legális 2004 óta. Csak ez a 75 régi óbudai lakóingatlan önmagában sem lenne szabad ellátatlan legyen! - persze a többi sem, hiszen bejelentkezett, legálisan ott élő emberekről van szó ezres léptékben , ami egy átlag magyar falu méretét meghaladja!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.01.05. 09:51:13

@nem benfentes: Szoktunk arrafelé járni , a Nagykevély utcába, évente 1-2 alkalommal, barátokhoz.De a többi terület már kiesik.Igen a Harsánylejtő akkor még csak valami üres, kihasználatlan rész volt, lehet hogy egykori bánya, aminek szokott lenni ilyen 25 éves "ülepítési" időszaka?Az új utcák gonolom már tele vannak méregdrága házakkal, persze, hát ebből vagyonok folyhattak be a helyha számlájára.A többi részeket csak guglimapszal járom néha, az aszfalt minősége kriritán aluli, már ahol egyáltalán van.
Valakiket valszeg tényleg nem érdekli a terület, de még csak kicsit sem.

nem benfentes 2022.01.05. 19:33:35

@geegee: A bánya a Testvérhegyen volt. Az egy szántó és egy csemetekert területe, ami üres mezőként lett belterület. :-( - ma leválasztva önálló városrészként.
süti beállítások módosítása