https://www.facebook.com/groups/777304105743609/ (Csúcshegy-Óbuda fb.oldal) - Csúcshegy külterület, amely része Budapest főváros területének. Jellegét tekintve gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhely. , KSH statisztikai

CSÚCSHEGY

CSÚCSHEGY

Lakóingatlanok már 145 éve külterületi városrészen! Jogállam?

Hogy lesz egy erdőnek kijelölt terület lakópark,míg egy családi házas kijelölés ellehetetlenül.

2018. december 03. - nem benfentes

Kedves olvasó, ha még nem ismeri a fővárosi Csúcshegy történeét, akkor itt olvasgatva megalálja,hogy ez egy az 1800-as évektől beépülő terület. A 70-es évek óta családi házas beépülésre alkalmasnak kezelten egy részét erdősítésre jelölte ki a Főv.Tanács VB. 1984-ben. Ebből lett a BIF lakóparkja mára, a Harsánylejtő. Nam csak leszakították az öres mezejét a csúcshegyi városrészről,de elvették a fejlesztésre kijelöltséget is az addig annak tudatában nem kis pénzért itt telkeket vásárló magánemberektől!

Adatok itt olvashatók: https://www.facebook.com/groups/1966795286918449/permalink/2180830688848240/

Amint a linkben szereplő archívumi adatokban láthatták itt tömegesen épültek engedélyezett családi házak,de máig mezőgazdsági külterületben tartja őket a város.Közben beépült az addig üres óbudai hegyvidék, felhúzták a szántóföldekre a lakótelepeket és ma a legutolsó üres zöldfelletek tűnnek el a lakópark fejlesztők porfitjai és azok újrainvesztálása mentén! Ma már a lakásaika igazán el se hagyó, belsővárosrészeken az internetet uraló természetvédők célpontjává válnak ezek a magántuladonok. A média is messze elkerüli őket,mivel nem plitikai szervezetek állnak mögöttük! Ennek a terelésre akalmatlan, történemi legelőnek jut a szerep,hogy a természetől elvett élettér megentését rajtuk verje ée a természeti területeket elfoglaló város lakosságának a közvéleménye.  Itt ahol sosem volt erdő és komolyabb művelésre alkalmas terület, a szántóföldeken lakó nép illegális erdőbe építkezéseket vizionálva nyugtatja a saját lekiismeretét. Arra ne gondol senki,hogy lehet egy városrészt a történelmi fejlődésben megakasztva lakóingatlanokal külterületbe sorlni és úgy csinálni, mintha nem élnének ott emberek!

A város pedig meddig korlátozhatja az építési jogaikat felelősség nélkül?

Igen,mert ez ma is egy beépíthető terület és mindig is az volt! A korlátozásokat pedig csak az elmúlt évre visszetekintve érdemes megismerni. Idén kerültleváltásra Óbuda építési szabályzata.Eddig az OBVSZ volt hatályos. http://obvsz.obuda.hu/wp-content/uploads/2018/03/OBVSZ_2017_december_jav20180302.pdf

A Csúcshegy a fővárosi FSZKT besorolása alapján az F2 fejlesztésre kijelöltövezetel itt az MG-RF-III/2 megjelöléssel a 135§ alát tartozott. Példának nak veszek egy 3000nm-es telket. Ennek beépíthetősége a felszín felet 3% és alatt 10%. A jog váltzást innen a felszín feleti beépíthetőséggel nézzük,mert a másik adat nem változott. 

A 135§ (8) bekezdésére külön érdemes figyelni.mára az 1500nm felei telekméret már nem számítható be a beépítésbe. Mindenesetre 2017 végétől 2018 augusztsig a Csúcshegyen egy 2 ezres telek beépíthetősége 90nm. Ma az augusztusban életbelépett OBÉSZ a hatályos kérületi szabályzat.  A telkek beépíthetőségét 1500nm felett nem negedi beszámítani a további területekre számoltan. Ez még az 1998-as BVKSz-nél is roszabb jogi helyzet az építeni vágyóknak,hiszen akkor az 1500nm határ bár létezett,de a meghaladó területekre fele mértékben engedte a beszámításukat! Persze azt akor az OTÉK(rszágos Épatési Kereterv) írta elő a 44§-ban,ami később 3000nm-re módosult és így láthatuk ezt a nyáron még hatályos kerületiszabályoóban is! Ma a beépíthetőséget az BÉSZ 2.sz mellékletben a 19. és 20. közé dugott 23. táblázatában találjuk meg,mert már nem a rendelet szöveges részében,a paragrafusban szerepel.: http://obvsz.obuda.hu/wp-content/uploads/2018/07/M-2_ÓBÉSZ_paramétertáblázat.pdf

Amint látható a 2.sz. melléklet 23-as táblázatában,a Csúcshegy - MK2 területén ma 5% beépythetőség a hatályos, persze csak 1500nm beszámításáig ahogy azt a rendelet szöveges része tartalmazza az Mk-2 besorolású, kertes mezőgazdasági területre. Így 2018 augusztusban a példabeli beépíthetőség 90nm-ről 75nm-re csökkent. De még nincs vége. Egy tulajdonos társunk megkérte a bővítési engedélyt a megadottogszabályi keretek közt. A kerület elutasította az eljárási díj 15 ezer forintos megfizettetése mellett! Fellebbezés 30 ezer forint! Az elutasítás indoka: Elírás!!.(nem úgy gondltuk,a 3%-ot avasoljuk) Mintha egy jogszabály nem a képviselőtestületi elfgadásával jönne lértre és lépne hetyálba,hanem egy főépítszi öltettől változna meg! A hatályos, testület által efogadott rendeletet pedig nem alkamazza a jogkövetést elváró hivatal!!

Jogállam? Jogbiztonság?

A III. kerületben nem ritkák a ilyen anomáliák. IP cím alapján tilt a kerület felhasználókat a hivatali levelezésben(e- mail), a facebook felületein is hamar megvonják a hozzászólás lehetőségét nemteszési alapon is. Így igyekeznek elhallgatni ezt a területet is a világ elől. Így terjesztik a polgári kerület képét 70%-ban lakótelepkéntl, ahol egy egész városrészt hagynak ki szisztematikusan a kötelező feladatellátásból, szerintem megfélelmlítva a polgárokat!

És akkor a lényegi részlet az építési engedély kérelem elutasításából,ami alapján már a 90nm-es beépíthetőséget megfelezni látjuk. Már csak 45nm lesz az eredmény a jogot alkalmazni sem hajlandó kerületben, az újabb módosítással,amire készül társadalmi egyeztetés nélkül! Mi pedig akik a Csúcshegy-Óbuda Civiltársaság levelét, több mint 100-an aláírtuk, azt hihettük egy percig,hogy a csúcshegyiek érdekei mentén változott végre a beépíthetőség 3%-ról 5%-ra! Igaz érveltünk a 10% mellett,hogy családi otthonok élhető méreteiben létrejöhetnek, ne legyenek olcsón bonthatók és kis méretük miatt, eladók nagy mennyiségben, ha egyszer a lakóparképítőknek is megyílna a városrészünk területe. Addigra olyan házak lehessenek itt amiket nem adnak el az építeni képtelen tőkeszegény réteget képviselő lakosok! Most kiderült,hiába az elvek, hiába a civil kezdeményező hang, hiába a többmint 100 támogató aláírás, a kerület főépítésze nem is akart a képviseletünkkel  mebízóknak megfelelni soha. Véletlen fogadott el a kerület egy beépíthetőséget,nem mert a polgárai akarják! Véletlen éreztünk demokráciát. 

Tiltakozásul a civil társaságunk vezetése lemndott. Ha két héten belül nem jelentkezik egy csúcshegyi lakos az ügyvezetésvitelére,melyben támogatjuk, a társaság megszűnik! Marad a fejlesztésekkel sem foglalkozó kerület partnere egyesület, ami szót nem emelt a városrész megosztása ellen,ami nem jelezte,hogy el se kezdhették volna az építkezéset a közműveink rákötésének biztoítása nélkül a lakóparkban! Regeteg feladat, bemutatkozások  és véleményezés következne most. Új seprűt nem lehet kihagyni ebben a lakosok civil társaságát figyelmen kívül hagyó helyzetben! A hivatali önkény ellen tömeges levelekkel is fel lehet lépni,de akkor már nincs esélyük a tárgyalásra a lakossággal. Nyílt világos kommunikáció fogadható már csak el, mert foyton csak a türelmünket kérik, de még abba sem szólhattnk bele,hogy mi esz itt egy névtelen utca elnevezése!  Két hónappal az elnevezés elleni írásos tiltakozásunk után az első reakció az volt, hogy beterjesztették elfogadásra a főváros elé! Elég volt! Az önkorményzat a csúcshegyieké és nem a Csúcshegy az önkormányzaté! A törvényeket be nem tartó kerületi képviseletünk, a jogállamot teszi így kérdésessé! Sororzatosak a jogkorlátozások ittahol 2014 óta a felszínmozgásosság bekategrizálásának törvényi kötelezettségét sem hajtotta végre a kerület. Itt ahol megszűnt az MG-RF övezet RF(rekreációs)funkciója az új szabyozásban, ahol elvették a nem lakóingatlannak épült építmények használati mód változtatási lehetőségét is idén. Csak illegálissá akarnak itt tenni minket. Itt ahol mezőgazdasági funkciót írnak elő,miközben a gazdákodás ezen a rossz,északi területen lehetetlen,főleg mert nincs talajvíz a felső részeken! Itt ahol csak a gázzal és elérhető vízzel rendelkező tcákat vonnák lakóvezetbe, miközben a felső utcák ellátatlanok teljesen.(Ott se gáz,se víz,se csatorna). It ahol megtévesztő statistikákat vesznek figyelebe a valóságot elleplezve. Itt ahol 1984 óta korlátozzák "átmenetileg" a tulajdonnal rendelkezést!

 

ÉS :

 

Budapest Főváros Közgyűlése 2018. december 12-én (szerdán) 15.30 órai kezdettel közmeghallgatást tart a Fővárosi Önkormányzat közgyűlési termében (Főpolgármesteri Hivatal, Budapest V. kerület, Városház utca 9-11., I. emelet, Díszterem). Az állampolgárok kérdéseiket a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest V. kerület, Bárczy István utca 1-3.) lévő urnában helyezhetik el 2018. december 10-én 16.00 óráig, illetve postán juttathatják el az 1840 Budapest címre.​

A bejegyzés trackback címe:

https://csucs-hegy.blog.hu/api/trackback/id/tr6514414616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása