https://www.facebook.com/groups/777304105743609/ (Csúcshegy-Óbuda fb.oldal) - Csúcshegy külterület, amely része Budapest főváros területének. Jellegét tekintve gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhely. , KSH statisztikai

CSÚCSHEGY

CSÚCSHEGY

CSATORNÁZÁS ! ?

2016. október 16. - nem benfentes

Kitettem a kérdőjelet,mert mikor legutóbb az EU által nyújtott félmilliárd forintos pályázatot láttuk,már elhittük,hogy végre! 2015-re a lakott területek  100%-os csatornázására kapott a város EU forrást. ..aztán még sem lett csatornánk a XXI. század első évtizedében sem a fővárosban! Akkoriban tényként tudtuk ,hogy elkészült a Csúcshegy szenny és alapcsatorna ellátása már a 2002-es fejlesztéskor! Mivel nem vagyunk lakóterület,így nem kellett az EU-val szemben vállalt 100%-os csatornázottságban részesíteni.

Persze ezt az Önkormányzat hangsúlyozza csak!Jeleznem kell,hogy másik posztban bemutattam a Csúcshegy,a Főváros által ismert lakott területeit. http://csucs-hegy.blog.hu/2016/10/30/a_turelem_713

 

A csatornázásról egy rövid összefoglaló a részemről:

A 2002-ben megismert örömteli infrastrukturális alapfeltétel megjelent híre:

MNO-Sallak Kinga, 2002. június 14., péntek 01:00, frissítve: péntek 01:00 Átadták tegnap az óbudai Bécsi úton elkészült szennyvízgyűjtő csatornát. Az elkészült közmű a III. kerületi Testvérhegy, Harsány-lejtő és Csúcshegy több mint háromszázötven hektár nagyságú vízgyűjtő területének lesz a szennyvíz-alapcsatornája, s így megoldódhatnak az ott élők közműgondjai. http://mno.hu/migr_1834/elkeszult-a-csatorna-a-becsi-uton-790304

Az Óbuda újság legfrissebb számában olvastam,a 7. oldalon.: - Milyen beruházások várhatók a jövőben? - Amely területek a csatornázásból eddig kimaradtak, a Fővárosi Önkormányzat ütemtervei szerint várhatóan 2018-ig sorra kerülnek, megvalósulnak, amihez Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata minden szükséges segítséget megad. 

http://obuda.hu/wp-content/uploads/2012/02/obudaujsag_2016_19.pdf

 A kerületben tavaly megismert BKISz project,mely EU forrásokat biztosít a csatornázásra idén is folytatódik.Csak át kellene minősíteni a hegyünk utcáit és már is lenne forrás csatornára.

A kivitelezés a korábbi évek felmérései és tervei alapján indul el, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igények és a körülmények változása miatt az eredeti műszaki tervekhez képest indokolt lehet a csatornázandó utcák listájának kibővítése. Erre tekintettel a beruházó Fővárosi Önkormányzat 2016-ban lehetőséget biztosít arra, hogy a csatornázás eredeti tervei az önkormányzatok által jelzett helyi igényekkel kiegészítésre, módosításra kerüljenek. A kerületi önkormányzatok feladata, hogy felmérjék és a beruházó felé jelezzék, hogy – az igényekkel és a lehetőségekkel összhangban – mely utcákban és utcaszakaszokon látják szükségesnek a csatornázást. Ennek során azonban tekintettel kell lenni a csatornázás finanszírozását biztosító szigorú pályázati feltételekre, vagyis többek között a rendezett tulajdonviszonyokat és a megfelelő építési övezeti besorolást előíró szabályokra is. -A Project 2017 végéig fut.-BKISZ VI: (II.,III., IV. és X-től XXIII-ig): 2017.12.31.

http://bpcsatornazas.rebrander.eu/hu/bp/hirek/hir/folytatodik_budapest_teljes_koru_csatornazasa

 

Külön ki kell emelni,hogy a legfelső,Menedék ház utca gerinc felőli oldalát és a Vadóc utca,lefelé a Bécsi út felé eső területeit és az Őzsuta utca felső felét a Patakvölgyi lejtőig,a Főváros a 2016 áprilisi település rendezési tervek tanulmányában lakottként kezeli! Azt nem tudom,hogy a Vadóc utca gerinc felőli oldala és a Menedékház utca alsó oldala közti terület miért nem az,hiszen ott még több hivatalos lakóház található és szintén sokan laknak a gazdaságinak nyilvántartott épületeiben. A lakott területeken pedig 2018-ig meg kellene a csatornahálózat épüljön,illetve a beépítésre szánt területeket fogalmazza meg a szabályzat! Természetesen ismét újabb városrész válik a zöld mezőből lakóövezetté mindeközben. Most a Mocsárosdűlő!

http://budapest.hu/telepulesrendezesitervek/TSZT/TSZT_FRSZ_201604/K%C3%B6rnyezeti_vizsg%C3%A1lat/Budapest_F%C5%91v%C3%A1ros_TSZT_m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1s_K%C3%89.pdf

A Harsánylejtő zártkerteseit tudtommal senki nem kérdezte,hogy rákötne-e a most épülő Harsánylejtő II-III vagy mit tudomén melyik fejlesztése csatornahálózatára! Mert a Harsánylejtőnek is ott vannak a zárkertesei,akiket kirekeszt a fejlesztés lehetőségéből az Önkormányzat, el nem látva a feladatát,hogy legalább egyeztetés töténjen a nevezett területen a régi és az odatelepített tulajdonosok közt!

A II ütemes (felső terület) tereprendezés már folyik, a Varga Fuvaozási és építő KFT a facebookján büszkélkedik a kivitelezéssel,ahol látni lehet már hetek óta a Strabag gépeit dolgozni.

https://www.in-vn.connect.facebook.com/vargafuvarozasikft/posts/1181328861955649

Európai fővárosként unikálisnak tekintendő, hogy a 25 éve (!) létrehívott önerős víztársulati kezdeményezés nem eredményt ért el, hanem ellehetetlenült, elsősorban a rendezési terv hiányában.A víz már felvezetődött a Mécsvirág utca végére, csak sajnos ott se továbbmenő csővezeték, se közkút nincs. Nem világos számunkra, miért másodrangúak a csúcshegyi polgárok.

Puskás alpolgármester Úr is egy mesével traktált minket,hogy a Harsánylejtő fejlesztői finanszírozták a Bécsi úti főgyűjtő megépítését 3 miliárdért. és a Pók utcai átemelő túlterheltsége miatt bővítési kapacitás sincs a részünkre. Persze ebből semmi sem igaz.A Bécsi úti főgyüjtő 2002-es kiépítését a kerület és a főváros finanszírozta,mint azt Vajda Pál főpolgármester helyettes és Nyíri Csaba,akkori kerületi alpolgármester 2002 junius 13.-i sajtótájékoztatóján bejelentette! A körzetünk,ráadásul a Zsigmond téri átemelőn át a csepeli Központi Szennyvíztisztító telephez tartozik,ahol napi 130ezer köbméter szabad kapacitás van! Hab a tortán,hogy a 2011-ben elindult Harsánylejtő fejlesztés ötlete 2 évvel a Bécsi úti főgyüjtő átadása után röppent fel! 

Az elmondottak kijavítását megkaptam a Tanulmánytervünk készítőjétől:

Az elhangzottakat valószínű félreértette, levelében is kavarodást értek. Én is, és Puskás alpolgármester úr is a következőket mondtuk: Az FCSM Zrt. jelenleg érvényes Általános Csatornázási Terve szerint a Csúcshegyen kiépítendret és az Észak Pesti szennyvíztelepnek a csepeő rendszer majd a Bécsi úton meglévő szennyvízcsatorna hálózathoz fog csatlakozni. Innen a szennyvíz a Bojtár utcai átemelő után a Zsigmond téri szivattyútelep, majd a Kelenföldi szivattyútelep utápelinek.n a Budapesti Központi Szennyvíztisztító telepre kerül. Jelenleg Üröm és Aranyhegy térségének szennyvizeit az Általános Csatornázási Terv szerint a Pók utcai szivattyútelepre kellene eljuttatni, de oda a csatornahálózat még ninvíztelepet a csecs kiépítve. Ezért Üröm és Aranyhegy térségének szennyvizei átmenetileg a Bécsi úti hálózatra vannak kötve, azt terhelik.

Örülök,ha félreértettem a Pók utcának a Zsigmond teret és az Észak Pesti szennyvíztelepet a csepelinekde akkor miért hangzott el,hogy a Bécsi úti főgyűjtő a Harsánylejtőnek épült ki és a befektető finanszírozta 3 milliárdért? Hogyan került a 2002-es átadáskor említett ellátási körzete helyett egy idegen terület a Bécsi úti főgyűjtő csatornára? Mindenesetre a BKISZ a Zsigmondtéri átemelő korszerűsítését és az Aranyhegy-Mocsáros főgyűjtő megépítését is tartalmazza 2019 juliusáig,hogy visszakapjuk a 2002-ben nekünk megépült infrastruktúrát!.Így már 2019 juniusától nincs műszaki akadálya a csatornázásunknak.

https://www.facebook.com/groups/777304105743609/permalink/857463497727669/

A bejegyzés trackback címe:

https://csucs-hegy.blog.hu/api/trackback/id/tr1011812287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása