https://www.facebook.com/groups/777304105743609/ (Csúcshegy-Óbuda fb.oldal) - Csúcshegy külterület, amely része Budapest főváros területének. Jellegét tekintve gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhely. , KSH statisztikai

CSÚCSHEGY

CSÚCSHEGY

Újabb kötelezettségszegési eljárás felé tartunk?

Nem csak a lakóterület lakott terület!

2017. szeptember 03. - nem benfentes

A csatornázás témakörében kell megosztanom a gondolataimat ismét!

A téma nem csak érint minket,hanem egyenesen sújtja itt Óbuda kisembereit. Aki nem ismeri a kialakult szituációt, ebben a bejegyzésben taglaltam a helyzetünket: http://csucs-hegy.blog.hu/2016/10/16/csatornazas_338

Az a meglátásom,hogy a mi helyzetünk is,ahol a Tanulmányterv készítése kapcsán megismert adatok alapján önmagában 2000LE(lakosegyenérték) szennyvíz kerül a talajba,ahol a Menedékház utca ráadásul karsztvédelmi területen fut,a csatornázatlanság hiánya az EU elvárásai miatt újabb kötelezettségi eljárásra adhat okot! Itt mindent elkövetnek,hogy ne kelljen ellátni a területet.Még a vezetékes víz kipítése sem jöhet szóba,pedig múszaki akadálya nincs és lakóövezetté sem válhatunk. Viszont a szennyvízelvezetési agglomerációktól az EU a lakott területek csatornázottságát várja el.Mi pedig lakott terület vagyunk,ha nem is engednek lakóövezetté válni a központközeli hegyvidéken! Nem tudom,hogy akarják eladni az EU-nak,Karmenu Vella biztosnak,hogy csak a lakóterület lakott terület,főleg a fővárosban.A 91/271/EGK Irányelv 2000 lakosegyenérték (LE)1 szennyezőanyag-terhelés felett kötelező feladatként írja elő a tagállamok részére a települések szennyvizeinek gyűjtését és tisztítását,még Bázakerettyén is!

Az irányelvben nem találtam lakóövezeti kitételt, említést,de ellenben azt igen,hogy ide ki kellene építeni a csatornát az itt lakóknak:......

2. cikk Ennek az irányelvnek az alkalmazásában: 1. "települési szennyvíz": a háztartási szennyvíz vagy a háztartási és ipari szennyvíz illetve csapadékvíz keveréke; 2. "háztartási szennyvíz": a lakóterületek és szolgáltató üzemek szennyvize, amely főleg emberi anyagcseréből és háztartási tevékenységből származik; 3. "ipari szennyvíz": minden olyan szennyvíz, amelyet valamely ipari vagy kereskedelmi tevékenység folytatására szolgáló helyről bocsátanak ki, és amely nem háztartási szennyvíz és csapadékvíz;

3. cikk (1).... Ahol a gyűjtő rendszerek létrehozása nem indokolt, akár azért, mert nem járna környezeti előnyökkel, akár mert aránytalanul nagy költségekkel járna, azonos szint környezetvédelmet nyújtó egyedi rendszereket vagy más megfelelő intézkedéseket kell alkalmazni. (2) Az 1. bekezdésben leírt gyűjt rendszereknek meg kell felelniük az I. melléklet A szakaszában foglalt követelményeknek. Ezek a követelmények a 18. cikkben megállapított eljárásnak megfelelően módosíthatók.

5. cikk .... (6) A tagállamok biztosítják, hogy az érzékeny területek kijelölését legalább négyévenként felülvizsgálják. 10. cikk A tagállamok biztosítják, hogy a 4., 5., 6. és 7. cikk követelményeinek kielégítése érdekében épített települési szennyvíztisztító telepek úgy legyenek megtervezve, megépítve, m ködtetve és karbantartva, hogy minden normálisnak tekinthet helyi id járási helyzetben megfelel teljesítményt biztosítsanak. A telepek tervezésekor figyelembe kell venni a terhelés évszakoktól függ változásait.

A részletes szöveg: http://www.aquadocinter.hu/themes/VKI_hirek/EU_joganyag/31991L0271HU.pdf

Azt tudjuk,hogy a kerületeknek kellett felmérni a BKISZ projectben a még hiányzó utcákat. Az viszont a főváros felelőssége,hogy csak lakóterületeken kíván csatornázni,más lakott területeket mellőzve!  "A beruházások előkészítése a korábbi évek felmérései és tervei alapján indul el, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy az igények és a körülmények változása miatt az eredeti műszaki tervekhez képest indokolt lehet a csatornázandó utcák listájának kibővítése..." Erre tekintettel a beruházó Fővárosi Önkormányzat 2016-ban lehetőséget biztosított arra, hogy a csatornázás eredeti tervei az önkormányzatok által jelzett helyi igényekkel kiegészítésre, módosításra kerüljenek." olvashatjuk a bpcsatornazas.hu projectoldalon. Persze a csatornánk ellehetetlenítését is megleljük:"Ennek során azonban tekintettel kell lenni a csatornázás finanszírozását biztosító szigorú pályázati feltételekre, vagyis többek között a rendezett tulajdonviszonyokra (közterületek kiszabályozása) és a megfelelő építési övezeti besorolást előíró szabályokra is. További lényeges feltétel, hogy a csatornázandó ingatlanok rendelkezzenek vezetékes ivóvíz bekötéssel és fővízmérővel"  ...amit persze nem engednek itt,bár műszaki akadálya nincs.A fából vaskarika is ez a pár sor,hiszen kiszabályozás nélkül nincs csatorna,csatorna nélkül meg nem vagyunk belterületbe vonhatók a kiszabályozásnak okot adva! Egy a bökkenő: Ezeket a kitételeket az EU nem támasztotta,sőt a lakott területek szennyvízéről rendelkezett. Az pedig itt szivárog a karsztos területen át a vízbázis felé! Ráadásul ennek az EU irányelvnek a tartalmát a 26/2002. (II. 27.) Korm. rendelet is változtatás nélkül vette át. Ezzel sem kompatibilis, a lakott területek közt diszkriminálva, a BKISZ project!

A Menedékház u. karsztvédelmi problémájához a csatornát illetően: 2011. évi CCIX. törvény1. § (1) A víziközmű-szolgáltatás alapelvei: a) a természeti erőforrások kíméletének elve: a víziközmű-szolgáltatás kialakítása és fejlesztése tekintetében azt a műszaki, közgazdasági és szervezeti megoldást kell előnyben részesíteni, amely az ország természeti erőforrásainak védelmét, így különösen az ivóvíznyerő források és készletek, valamint a tisztítottszennyvíz-befogadók hosszú távú, fenntartható igénybevételét szolgálják,..bb) a szennyvízelvezetés és -tisztítás körében felmerülő műszaki és környezeti kockázatokat az ésszerűen elvárható minimumra csökkenti..

továbbá: 5/F. § (1) Az ellátásért felelős közfeladatként megteremti a víziközmű-szolgáltatás infrastrukturális előfeltételeit és az ellátási területen gondoskodik arról, hogy a felhasználók a víziközmű-szolgáltatást az igényelt mennyiségben, minőségben és szolgáltatási színvonalon igénybe vehessék. (2) Az infrastrukturális előfeltételek megteremtése körében az ellátásért felelős különösen a következő tevékenységeket végzi: a) víziközművet létesít és tart fenn, a nem önkormányzati vagy állami tulajdonban álló víziközmű tulajdonjogát megszerzi, b) nyilvántartja a tulajdonában álló víziközműveket, c) víziközmű-fejlesztés útján gondoskodik a víziközmű-szolgáltatás folyamatos, az előírt minőségi paraméterekkel történő biztosításáról, d) végrehajtja a jogszabályokból és a hatósági határozatokból a rá háramló feladatokat. (3) A felhasználók víziközmű-szolgáltatással való ellátása körében az ellátásért felelős: a) kiválasztja a víziközmű üzemeltetését ellátó víziközmű-szolgáltatót, és a víziközmű vagyon üzemeltetésére üzemeltetési jogviszonyt létesít, b) a víziközmű-szolgáltató útján gondoskodik a közműves ivóvízigények kielégítéséről, a szennyvíz törzshálózatba bocsátott szennyvizek elvezetéséről, tisztításáról és környezetvédelmi követelmények szerinti elhelyezéséről,.

és végül: 51. § (2) Ha a víziközmű-rendszer teljesítőképességének szűkössége mellett lakossági és nem lakossági felhasználói igények egyidejű felmerülésével kell számolni, a lakossági felhasználói igények kielégítését kell előnyben részesítni.

Tarlós kijelentése,hogy a Csúcshegy Csúcs-hegy marad, Ez Bús Balázs(a volt alpolgármestere) alatt sem változik! Puskás mostani alpolgármester úr is egy mesével traktált minket,hogy a Harsánylejtő fejlesztői finanszírozták a Bécsi úti főgyűjtő megépítését 3 miliárdért. és a Pók utcai átemelő túlterheltsége miatt bővítési kapacitás sincs a részünkre. Persze ebből semmi sem igaz.A Bécsi úti főgyüjtő 2002-es,10 iliárdos kiépítését a kerület és a főváros finanszírozta,mint azt Vajda Pál főpolgármester helyettes és Nyíri Csaba,akkori kerületi alpolgármester 2002 junius 13.-i sajtótájékoztatóján bejelentette! A körzetünk,ráadásul a Zsigmond téri átemelőn át a csepeli Központi Szennyvíztisztító telephez tartozik,ahol napi 130ezer köbméter szabad kapacitás van! Hab a tortán,hogy a 2011-ben elindult Harsánylejtő fejlesztés ötlete 2 évvel a Bécsi úti főgyüjtő átadása után röppent fel! Puskás úr az Aranyheggyel keverhetett minket,de ott meg még sincs kapacitás probléma,mert épül a főgyűjtöjük, mint a mienk is 2002-ben a Bécsi úton? Remélem a Menedék a Csúcshegy barátainak közhasznú egyesület is az idei 2. számmal megjelenő kiadványában foglakozik majd a témával, ha az december vége felé megjelenik,miután a Solymárvölgyi szüreti bál 2017. szeptember 30-án szombaton  lezajlik és kipiheni magát,hogy a terület fejlődésében vállalt szerepére is jusson energia!

Az Aranyhegyi oldal a zöld területen az észak pesti, míg mi a narancs színű központi szennyvíztisztírótelephez tartozunk Csepelen! 

A bejegyzés trackback címe:

https://csucs-hegy.blog.hu/api/trackback/id/tr512799612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása