https://www.facebook.com/groups/777304105743609/ (Csúcshegy-Óbuda fb.oldal) - Csúcshegy külterület, amely része Budapest főváros területének. Jellegét tekintve gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhely. , KSH statisztikai

CSÚCSHEGY

CSÚCSHEGY

Megváltozott a Fővárosi Rendezési Szabályzat ! - FRSZ

A remény.

2017. január 04. - nem benfentes

haus.png

5/2015. (II. 16.) Főv. Kgy. rendelet Budapest főváros rendezési szabályzatáról Időállapot: 2016. XII. 30. -

 

12. § (1) A beépítésre nem szánt területek legnagyobb beépítési magassága

bb) Mk kertes mezőgazdasági területen 4,5 méter;

(2) A beépítésre nem szánt területek (1) bekezdésben felsorolt területein az épületnek nem minősülő építmény bármely részének az építmény terepcsatlakozásától mért legmagasabb pontja 25,0 méter lehet.

 

 

Ez a 4.5 m első hallásra ijesztő is lehet,de érdemes utána keresni,mert sokak álma valóra válhat  vele.

és a jövőre tekintve:

9. § A 3. melléklet szerint lehatárolt, magassági korlátozással érintett kisvárosias és kertvárosias lakóterületeken a megengedett legnagyobb beépítési magasság

a) a hegyvidéki zónában elhelyezkedő kisvárosias lakóterületen legfeljebb 9,0 méter lehet,

c) Lke-3 jelű sziluettérzékeny, hegyvidéki kertvárosias lakóterületen legfeljebb 6,5 méter lehet.

Az átminősítéshez kiemelten felhívom a figyelmet:

8. melléklet az 5/2015. (II. 16.) Főv. Kgy. rendelethez Az 1. melléklet szerinti „Infrastruktúra függvényében ütemezetten igénybe vehető, változással érintett területekre” vonatkozó részletes feltételek:

III.-ker. 1. Bécsi út mente 10. sz. főút (Bécsi út)-1108. sz. összekötőút csomópontjának fejlesztése

 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?rendelettar=fovaros&docid=A1500005.FOV

és a rendelet használatához:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?rendelettar=fovaros&dbnum=0&docid=a1500005.foi

Térkép: https://geoportal.budapest.hu/varosrendezes/frsz/

Már felvetettem a blogban más okból is,hogy a kerület szabályozási tervének el kellene készülni,ami az Óbuda honlapon mai napig folyamatban lévő és nem megtekinthető! A Főváros rendelete az indoklásban erre konkrétan ki is tér!: "A Budapest Fővárosi Közgyűlése által elfogadott két településrendezési eszköz adja meg a megfelelő, Budapest összvárosi érdekeit szem előtt tartó szakmai alapot és feltételrendszert a kerületi önkormányzatok által kidolgozásra, és rendelettel elfogadásra kerülő kerületi építési szabályzatok (a továbbiakban: KÉSZ) és a főváros által rendelettel elfogadásra kerülő Duna-parti építési szabályzat kidolgozásához (DÉSZ).... A III. Kerület Önkormányzata is érdekelt a leromló állapotok megállításában,amit az átminősítés szolgálna csak. Addig is értelmetlen a szabályozott beépülés megakadályozása,hiszen nem csak adóbevételektől esik el az Önkormányzat,hanem a zöldfelületek tönkremenése a környezetvédelmi célokban is rontja a mutatókat és ezzel is befolyásolja a környező fejlesztési területek árait,értékét! Mindenesetre a most tömegesen készülő helyi szabályozásokat sok település nem csak a lakosság kommunikált bevonásával készíti a jelen időszakban,mint nálunk!!

http://www.budaorsinaplo.hu/archivum/varoshaza/modosul-a-helyi-epitesi-szabalyzat-irja-meg-eszreveteleit

Az FRSz  előírásai szerinti változást Óbuda is be kell építse a saját szabályzatába. Az eddig megismert szabályozások terület arányos építéseket szabnak meg. Jellemzően a régi 3%-os szabályt. Ez felszín alatt és felett is alkalmazott. z MG RF.III/2 területünk most Mezőgazdasági kertes besorolást fog kapni. Mk megjelöléssel. Feltételezem,hogy az F2 fejlesztési kijelölést Mk-2 formában látjuk viszont,de ez változó lehet,ha minden egyes kijelölt és kertes terület egy saját sorszámot kap a kerülettől. (Mk1, Mk2,Mk3....)  Azt is merem remélni,hogy az Önkormányzat ismerve,hogy a főváros itt már lakott utcákat tart nyilván,az azonos felszínmozgásos övezetbe tartozó Harsánylejtőben elvégzett geológiai adatok alapján itt is engedni fogja a gazdasági épületek és kiegészítő építmények létrehozását,főleg,hogy a valamikori csúszás veszélyeztetett terület a lakópark félkörforgalmánál található és a süppedéses mozgások dokumentáltan leálltak régen. Remélem az Önkormányzat érdeke is,hogy rendezett viszonyok és ne elhagyott slammosodó terület szegélyezze a fejlesztési területet a szomszédságban és a közeli, központi területen, az itteni állapotokat a mostani pusztuló állapotában bebetonozva!

Ha nemsokára elkészülne a KÉSz a remélt szabályozással,ismét felvirágozhatna a Csúcshegy pezsgő élete és közössége.Itt is generáció váltás zajlik,lassan a vége felé,mint mindenhol.Az utolsó pillanatokban ez is megmentő erővel hatna. A jelen időszaki felszínmozgásos területet a Harsánylejtőnél megvizsgálva be sorolták,ami hiányában eddig tilalom alatt állt itt is az építés!

 

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT 32/2001. (XI.30.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE - ÓBVSZ 134 2015. december MG-RF-III/1, MG-RF-III/2 fejlesztére kijelölt, kiskertes rekreációs területek

135.§ (1) Az MG-RF-III/1 és MG-RF-III/2 övezetek területén építményt elhelyezni csak a legalább 720 m2 -t elérő földrészleteken lehet.

(2) Az MG-RF-III/1 és MG-RF-III/2 övezet területén - átmeneti hasznosítással és ideiglenes jellegű épületként – rekreációt szolgáló pihenőépület elhelyezhető, legalább részleges közműellátás esetén, a (4) bekezdés figyelembevételével. A terület belterületbe vonása után az ily módon kialakított épületeket szükség esetén kártalanítási igény nélkül el kell távolítani. Az épület ideiglenes voltát és annak bontási kötelezését az ingatlannyilvántartásba a hatóság bejegyezteti. Amennyiben a már kialakult épület úgy bővíthető, hogy a telek beépítése a későbbi építési övezet előírásainak megfelelően szabályossá tehető, és a bontás nem válik szükségessé, a kötelezés az ingatlan-nyilvántartásból törölhető.

(3) A belterületbe vonásig átmeneti hasznosítással az MG-RF-III/1 és MG-RF-III/2 övezetű területeken legalább 1000 m2 -es telekméret esetén a BVKSZ 54.§-ában foglaltak közül: a) présház, b) szerszám és kisgéptároló építmény, c) pince, valamint d) rekreációt szolgáló pihenőépület létesíthető.

(4) Az MG-RF-III/2 övezet területén legfeljebb 500 m2 bruttó alapterületű, a területet használók ellátására szolgáló kiskereskedelmi építmény létesíthető, amennyiben a) a telek előtt legalább 12 m-es szélességű közterület van kialakítva, és b) legalább a részleges közműellátás biztosított. Az MG-RF-III/1 területen kiskereskedelmi építmény nem létesíthető. Az FSZKT szerinti felszínmozgás-veszélyes területi korlátozás alá tartozó területen geotechnikai kategóriába még nem sorolt területen épület nem létesíthető.

(5) Ha a telekméretek nem érik el az 720 m2 -t, a közvetlenül szomszédos telkeken – azok tulajdonosainak megállapodása alapján - egy közös gazdasági, illetőleg pihenő épületet szabad elhelyezni a (3) d) pont szerint.

(6) Építmény elhelyezéséhez - a szerszám és kisgéptároló kivételével - legalább részleges közművesítés szükséges, kizárólag zártrendszerű szennyvíztároló létesítésével.

(7) Az övezetek területén a gazdálkodó, illetőleg a tulajdonos számára a tartós ottlakás célját szolgáló épület nem létesíthető. (8) A 3000 m2 -t meghaladó méretű telek 3000 m2 -feletti területe csak fele értékben számítható be a beépítési mérték és a szintterületi mutató számításába.

És ami mindenkinek a legfontosabb a beépíthetőségi paraméterek: A most kialakítandó telkek legalább 1000nm-t el kell érjék, a beépíthetőség 3%. A régebben kialakult és ennél kisebb telkeken 5%. A terepszint alatti beépíthetőség mértéke 10%, a 80% os zöldfelületi mutatóval és a fenn már elemzett 4.5m építménymagassággal. Aki ezekbe az előírásokba sem fér bele,ha beépült a környezete,ahhoz illő egyedi építési engedélyezéshez is van elvi lehetősége a hatóságnál.Azt nem tudom,hogy a havi 46667 forintos giccsadó mellett ,kettős adóztatás-e a gazdasági építmények adója !

 

Kis ízelitő,hogy ha szigorú feltételekkel a 10m es szíjtelkeken a 3-3m oldaltávolságot is betartjuk miféle épületeket hozhatnának létre a telkeket felélesztő itt tartózkodók! Természetesen a 10% os tűréshatárt is érdemes szem előtt tartani a szélességek,magasságok szabályozásának megérkeztekor! A képek tudtommal szabadon bemutathatók,nyilvános elérésből származnak!

 

Remélem hamarosan kész lesz a KÉSz Óbudán,hogy itt a III. kerület talán egyik legszebb helyén visszatérjen az élet és együtt lehessenek a környezetüket szerető generációk! Befejezésül azoknak akik a szomszéd keskeny telkessel együtt építenék meg a még is külön fészküket, két ötletadó kép.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csucs-hegy.blog.hu/api/trackback/id/tr7412095575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása