https://www.facebook.com/groups/777304105743609/ (Csúcshegy-Óbuda fb.oldal) - Csúcshegy külterület, amely része Budapest főváros területének. Jellegét tekintve gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhely. , KSH statisztikai

CSÚCSHEGY

CSÚCSHEGY

... csak élelem és ivóvíz legyen!

Önellátás vs közfeladat ellátás

2020. március 23. - nem benfentes

Fel, vásárlunk! Aki megérti, hogy ha mindenki otthon maradhatna pár hétig, a koronavírus ki is hallhatna, az bizony létrehozta a maga készletét az otthonmaradásra berendezkedve. Sajnos sokan eddig sem akartak előre gondolkodni és a normális életviteltől eltérni nem akartak egy pillanatra sem. Most valóban van kétségbeesett tömeg, aki nem kap maszkot, pelenkát bébiételt..s.t.b. Már nem nevetnek, de még felháborodnak, ha egy nagyobb család 10 kilós csomagban vesz lisztet előttük és két csomag toilett papírt tesz a bevásárlókocsiba a normális heti bevásárlása nyomán! Nem a csütörtökönként szállított húsért és a kenyérért kell aggódni....amíg van aki azt kiszállítsa és eladja. Sokan sajnos nem maradhatnak otthon, de őket is veszélyeztetik azok akik felesleges kontaktusokat teremtenek a sétálgatással, kutya futtatással sportolással, ami ma mind rizikó faktor, hiszen van aki nem is tudja,hogy beteg! Ők is megfognak egy korlátot, kilincset, simogatják a kutyát aki hentereg egyet a földön, vagy a bokorhoz ér a szőre, amit nemsokára egy másik kutya látogat meg, vagy fogjuk meg egy pillanatra a korlátot valamiért.

Tehát aki teheti nem csak a saját érdekében, hanem másokra gondolva maradjon otthon!

A Csúcshegy lakossága viszont ezzel magára utalt is azonnal. Nincs vízcsap amit kinyithat, nincs csatorna ami biztonságosan elhelyezi helyettük a szennyvizet! Itt át kell menni a szomszéd városrész közkutaihoz azért a korty vízért, amit negyed óránként kellene inni, hogy ne a kiszáradt nyálkahártyán szaporodjon el az egyetlen vírusocska, ami könnyen bekerül a szervezetünkbe. Ha nincs mit kortyolgatni tudatosan, az a vírus el fog bennünk szaporodni, hiszen nem kerül a gyomorba ha nem kortyolunk és nem a gyomorsav marja szét a fehérjeburkát. Persze ha több darab vírus kerül belénk egyszerre, akkor az esély is több a megbetegedésre, ami után gyógyultan is hordozzuk még a másokat lebetegítő vírust pár hétig! A városrész pedig nem csak a korona vírus miatt veszélyeztetett, hiszen aki szerencsésen saját kutat mondhat magáénak sem tud minden kórokozót kiszűrni a felszivattyúzott vízből, ha csak nem tud olyan beruházást eszközölni, mint maga a vízművek a több féle szűrő és fertőtlenítő berendezések telepítésével. Itt így kell menniük a városba kilincseket, korlátokat fogdosni, így sétálnak a kutyát símogatva, a cipőfűzőt újrakötve ami után mások viszik tovább a fertőzések lehetőségeit a saját cipőjükön és kutyáikon a lakásukba és a segítő szándékkal meglátogatottjaik lakásába. Akinek kútja sincs az....nos mehet a szomszédos városrészek közkútjaihoz.. még. Nem tudhatja, hogy előtte nem egy beteg kezelte-e a nyomókart, de még azt sem hányan kell oda járjanak napról napra! Hivatalos adatok csak az utóbbi években 724 lakás és 730 lakos közt jelentek meg a kerületi közlésekben a Csúcshegy lakott területéről!

Sajnos a közkutak maguk is fertőzési góc lehetőségét hordják magukban, mivel közösségi használatuk teszi őket akaratlanul is gyülekező hellyé, amit használni kell mert ivóvíz nélkül nem maradhatunk otthon. Több évtizede törvényben előírt közfeladat ellátási kötelezettség az egészséges ivóvízhez jutás biztosítása! Nem elfogadható az olyan várostervezési és üzemeltetési hozzáállás, ami le meri írni, hogy a vízellátásukat a csúcshegyiek maguk "megoldják"! Jelen helyzetben világra szóló botrány, hogy a település a mai napig nem teljesíti a Vízgazdálkodási Tv. 4§-ban szereplő ellátási kötelezettségét, nem törődve azzal, hogy a valós funkciók feltüntetése ellenére tart külterületben jelentős lakottságot. Olyan lakottságot, amit maga hozott létre a fejlesztésre kijelölt területeken fenntartott építési és bővítési lehetőségek biztosításával, mára visszafordíthatatlanul megváltoztatva a valamikori zártkertek itteni világát. Mindezt úgy, hogy közben a normális emberi élethez szükséges jogokat sorozatosan korlátozta, megtagadva a törvényekben előírt ellátást és jogokat a területünkön. A vízellátás mellett kiemelném a felszínmozgásosság bekategorizálását, ami nélkül aztán kijelentheti, hogy nem akar mindenki közműveket a területen. És ez papíron így is lesz, hiszen a törvényességet szem előtt tartó nem kiköltözött tulajdonosok egy üres és kategorizáltság hiányában nem beépíthető telekre minek akarnának közműveket,ami nem lesz ingyen? És ha ők nem akarnak, hogy lesz ez meg a kint lakóknak, miközben nem csak pénzt,de az önkormányzati vagyont növelő telekleadásokat is igényel a közmű bevezetése? A Csúcshegyen ezért nincs vízcsap, amit otthon maradva csak el kell tekerni..sokan a talajból szennyvízzel mosogatnak, szennyvízzel fürdenek, szennyvízzel mosnak fogat! A vírus a talaj nedves környezetében tovább életképes!

Decemberben voltunk bent a városvezetéssel egyeztetni a csúcshegyiek igényeiről. A település vezetés, Czeglédi alpolgármester tolmácsolásában két dogot kért tőlünk. Határozzuk meg a legfőbb prioritást az igények közt és egy személlyel kelljen tárgyalniuk a csúcshegyiek témáiban. Mi azonnal konstruktivitást mutattunk, a sok újjunkból nem egybe harapva és a lakosok szempontját a fejlesztés elé helyezve az ivóvízellátást jelöltük meg az azonnal megoldandó problémának, a sok egy szinten egymásra épülő hiányosságok közül! Kértük,hogy a törvényi előírás szerint járó nem vezetékes ellátás azonnal kezdődjön meg a városrészen. A másik kérésünk az volt, hogy gyakori, de negyedévente egyszer minden esetben megtartott egyeztetés induljon be a település vezetés és a csúcshegyiek közt. Ezt, ha más nem a terület képviselője rendelkezésre állása biztosítsa! Eltelt negyed év és a negyedik hónapra már be sem lehet menni a járvány miatt a hivatalba, ami nem róható fel senkinek. Viszont a kommunikációs tapasztalataink bizony következtetések levonására már alkalmasak! A magam részéről a sajnos csak szóbeli egyezség komolytalanságát érzékelem a városvezetés részéről. Itt nem arra gondolok természetesen, hogy a jogszabályokra fittyet hányó kommunikációs elvárás, amit elfogadtunk rászorult helyzetünkben ne lenne betartott a városvezetés részéről. Ha kérdést tettem fel a képviselőnk felé privát, arra is az egyesület által megadott címre ment válasz például a buszjárat változása mentén. Erre egyikünk sem gondolt decemberben, hogy nem hivatalos megkeresést sem tehet majd fel egy csúcshegyi tulajdonos érdemi választ kapva. Sőt arra sem, hogy akár ajánlott levélben ne fordulhatna bárki, akár a kerület polgármesteréhez. Igaz ezt tudtommal nem is próbáltuk, alkalmazkodva az adott szavunkhoz! Úgy érzem a csúcshegyiek, akik közt talán a legelterjedtebb a jogkövető szemlélet és ami miatt tűrték mostanáig a jogellenes gyakorlatot és intézkedéseket a területen ki kell álljanak magukért az internetes felületeken és kikel követeljék, hogy egyenrangú eberekként tekintsenek rájuk! Támogatást csak akkor fognak kapni ha hallatják a hangjukat, ajándékra meg senkitől ne számítsanak.

A kvaterkázó mosolygással és gyenge, szégyenlős ifjonci célzásokkal sehova sem lehet eljutni. Ha népiesen akarom ezt kifejezni akkor a "néma gyereknek híg a leve" mondást kell idézzem! Sajnos sok alkalmam volt ez a Bús Balázzsal és Varga Mihállyal "jó kapcsolatot" ápoló helyi egyesülettel kapcsolatosan kifejezzem. Igaz mindig hangoztatták, hogy ők folyamatosan végzik a munkát a hegy fejlődése érdekében. Aztán azt is, hogy mások is dolgoznak a hegyen rajtuk és rajtam kívül. Sajnos még sem ők és még sem mások tették le az asztalra az 5%-os beépíthetőséget(ami lehet az országban sincs meg más zártkerti területen, de a fővárosban biztos! -ellenőrizhető) és az infót sem, hogy a három nyomászóna rendelkezésre áll a Harsánylejtő gépházában és van kapacitás a vízellátásunkra. Ezt  a vízművektől tudjuk ma igazolni a három nyomászónáról, de a kerület a mai napig nem ismerte el! Mivel ez ez egyesület 20 éve létezik a területen és én csak igazából 3 éve kezdtem el a hivatalokkal a küzdelmet a Csúcshegy fejlesztéséért, a decemberi időpontot kérve a csúcshegyiek számára a városvezetéssel magam kezdeményeztem, hogy ott legyenek az egyeztetésen. Nem csak arra ügyeltem,hogy jelen legyen a csúcshegyi tulajdonosi kör minden rétege a kiválasztott meghívottakban, az üres telkektől kezdve, a gazdasági és a lakóépületek lakói is, hanem a 20 éve 450 taggal a belterületbe vonás céljával létrejött egyesület is, aki a 2012-13-es kerületi egyesületi dömpingben "újult meg". Az akkor fontos érdekérvényesítés sajnos elsikkadt a Harsánylejtő befektetője számára előírt csúcshegyi vízigényt figyelembe vevő rendelet követésének kimaradásával és ma kell rendezni az akkori ügyeket. Sőt nem csak elhívtam Varga úrral poharazgató, szüretelő és disznót vágó, talán az elhalás utolsó fázisában leledző társaság vezetőjét, hanem magam javasoltam, hogy a 20 éves múlt ne vesszen el és ők legyenek a kapcsolattartók a várossal folyó egyeztetésekben. Ezután kértünk meg mindenkit, hogy csatlakozzon az egyesülethez, hiszen az belőlünk áll, minket kell képviseljen és bizony mi is kell irányítsuk! A Csúcshegy egységes a fejlesztések tekintetében! Azt senki jelentékeny számban nem ellenzi, legfeljebb kisebb elképzelési különbségek akadnak az iránya mentén, melyek célja a közmávesítettség, a szilárd burkolatú utak és a lakhatóság. Van akit zavarna, ha a vele szembe levő nagy kerületi telektömb lakóparkká válna, ami érthető. Mások a 140m-es csíktelkeken rettegnek a melléjük épülő házaktól, ami szintén érthető. Viszont mindegyikük problémáit megoldhatja a fejlesztés. Tehát nekik is érdekük, hogy a terület rendezése megtörténjen, ahol három 140m-es csík egy mellettük haladó új utca mentén három négyzet alakú telekké válhat. A rendelkezésünkre bocsátott tanulmánytervi anyagban ott van a szükséges utca és a lakópark helyett közparkot találhatnak ők megnyugtatóan. (igen Lenkeiről és a Vegán Hegylakóról a gondolat)

A tanulmányterv itt érhető el, amit közérdekű adatkikérésben kaptunk meg zip formátumban, de még nem elfogadott: https://drive.google.com/open?id=1ouNCNnZY7KZrZJ2BAaNNB5OE8K53NG3R

Kiemelném, hogy a hegy a fejlesztések igényének tekintetében egységes! Remélem is, hogy így már célt ér hamarosan. Kértem és kérem is a tulajdonosokat, hogy keressék a Csúcshegy Menedék Egyesületet a csatlakozásért, ha eddig nem tették meg és azokat akik időt energiát fektetnének a jövőnkbe keressék P. Gábort, aki ma a "munkacsoport" központja! Azt viszont jeleznem kell, hogy magam nem végzem a további munkát már, mert ettől elvették a kedvem a rossz indulatú, ok nélkül irigy és nem is érdekel még miféle indíttatásból saját maguk érdekei ellen küzdő egyének, aki bennem ellenséget, ellenfelet láttak, miközben semmit nem tettem ami nekem előnyt okoz..azaz eddig nem értem el. Ma a Csúcshegyen identitás kérdéssé tette az egyik facebook csoport vezetője, Pongrácz Anita a személyem elleni hozzáállást! Sorozatosan törölt olyan egyéneket, aki velem egyet értettek és mellém álltak kezdettől fogva! Már a személyem kizárásával is azt a munkát igyekezett ellehetetleníteni, ami a lakosok közt nem ismert, sőt félretájékoztató tartalmakkal terjesztett ismeretek ellen folyt! A tájékoztatást lehetetlenítették el és a terület történéseiről az információ gyűjtést. Ezt nevezi közösség formálásnak,ami a közösségért végzett munkám fő nehézsége volt és az ma is. Ma a csoportba elég ritkán merül fel a mindenkinek kiemelten fontos fejlesztési téma, a véleményeket aláírásokon és petíción hajlandók kifejezni a tulajdonosok, láthatóan komoly tömegben. Már nem is vagyok hajlandó a Csúcshegy ezen csoportjában megismerni semmit, itt is megköszönve a segítségek felajánlását ehhez. A zárt csoport eleve alkalmatlan társadalmi szerep betöltésére, ahogy az egyesület zárt levelező listája is. Még a csúcshegyi tulajdonosok sem tudhatnak semmit a történésekről, nemhogy a város akinek meg kell ismernie mi a helyzet a városrészünkön! Eddig sem volt semmi szerepe a zárt közösségen belüli impotens tipródásnak az eredmények elérésében és felmutatásában eleve!

A munkacsoportok felállítását is magam javasoltam, ahol bárki az őt érdeklő dogokkal foglakozhat lelkesen a Csúcshegyért, akár többen is egyidejűleg. Én eredetileg azt javasoltam, hogy ebben az egyesület egy tag legyen. Ezzel a településrészi önkormányzat megteremtése felé kívántam elmozdulni. Ők azt kívánták, mint kapcsolattartó, és tárgyaló fél, hogy alattuk működjön ez. Ekkor már elátkoztam magam, hogy elhívtam őket a városházára, de elfogadtam. Felkértem pár embert, hogy jöjjön és vegyen részt ebben a munkacsoportban, egyeztessünk és kezdjük el a munkát. Amúgy is kért a város egy anyagot a problémáinkról és javaslatainkról.

Még az anyagot is megírtam, 4 teljes napon át szinte semmi alvás mellett. El is küldtem tovább, hogy egészítse ki mindenki a maga további meglátásaival és P. Gábor szerkessze azt egységes anyaggá a kért határidőre. Sajnos a megszületett anyagban amit az egyesület leveleként ismertek meg a tulajdonos társak az eredetileg egységes témák sarkalatos, meghatározó részei kikerültek és személyes problémák bemutatásával lettek behelyettesítve, ami által a szerkezet eléggé megbomlott. Ezt juttattuk el a kerület részére. Nem kritizálom Gábort, hiszen hatalmas adatmennyiséget kellett felhasználnia, mivel a Siklósival nem foglalkozunk szemlélet miatt Pongrácz Anitáék ellehetetlenítették az ismeretek széles körű elterjedését és akit érdekelt is a téma, nehezen tudta nálam követni a harminc év adatmennyiségének megjelenését a nem egész 3 év folyamán, a naponta felbukkanó események, hírek és újabb adatok mellett. Ez viszont az egyesület munkája következménye, hiszen a régi dolgokat nem ma kellett volna lekövetnem és ismertetnem. Az egyesület ellen sem voltam soha, hiszen nem egy alkalommal kerestem őket, ajánlottam fel a munkámat az információk jelzésére és követésére. Arról nem tehetek, ha e-mailban nem kapok választ és az elnöke soha egyetlen üzenetre nem kíváncsi a facebook oldalán, ahol sok pályázatról, helyzetről igyekeztem tájékoztatni. Az meg végképp nem az én hibám, hogy az elnök által megszerkesztett egyesületi kiadványában kiadványában, a Csúcshegyi Villany Harsonában, rám gondolva egy rég bezárt blog véleménye ellen tiltakozott, ami nem ez a blog volt a Csúcshegyről amit tőlem olvashatnak. Azt főképpen nem én okoztam, hogy a tiltakozása közben a céljaimmal nem ért egyet, miközben azok soha nem voltak mások, mint a terület 3 évtizede elmismásolt fejlesztésének beindulása.! Ahhoz is egy , talán az egyesület tagsága előtt sem ismert újabb levelező listán kellett több embernek is jeleznie, hogy talán a hegy egységességéért megtett lépésem mentén már illene levenni ezt a tiltakozó elhatárolódást egy ma már nem létező blog ellen a kiadványukról. Levették, így ma már csak a Pongrác Anita által létrehozott csoportról tudhatnak a kiadványuk olvasói, de a saját csoportjaimat, ahol igyekszem a tájékoztatást megadni az érintetteknek nem kívánta reklámozni a felületén az egyesületi kiadvány a módosításkor, sem ezt a már több mint 100 ezer megtekintés felett járó blogot. Sajnos ott tartunk, hogy a Munkacsoport támogatása is elég nehézkes számomra, mert szegény Gábor hétköznap nehezen olvassa el az üzeneteim , mert dogoznia kell, hétvégén meg nem szokta a családi programok miatt! Ad  hoc keres meg a munka miatt a munkacsoportból miközben pereket kellett volna beadni. Már is határidőkből csúsztunk ki, ami az én hibám is, mert nem zaklatom már én sem szakadatlan, sőt elegem lett eléggé a helyzetből, hogy nem érnek rá a kapott információkat sem megnézni, mivel nem tudják mi halaszthatatlan és mi csak informatív. Gyakorlatilag fogalmam sincs mi folyik a munkacsoportban, az egyesületben, akikkel szóba állni sincs ezek után semmi kedvem. Én megtettem mindent az egységért, azt nem kívánom támadni, de itt az ideje, hogy aktív érdeklődésű emberek kezébe kerüljön ez az egyesület! Az elégedetlenségem ellenére leszögezem, a fellelhető munkájuk hasznos amit más nem végzett el soha, ráadásul a lépéseim nyomán megkerülhetetlen ma. Ezért kell belépni mindenkinek tagként, hogy a súlya magában hivatkozási alap lehessen a városban és aktív emberek is kellenek, akik segítenek Gábornak, ahogy én is igyekszem. Gábornak is kell a segítség, mert nem tud ennyi energiát befektetni amit én tettem meg, hogy lépést tudjon tartani a feladatok mentén.  A belépőknek pedig új vezetést vagy vezetési rendszert kell találniuk az egyesületben. Én viszont többet ezért az egyesületért nem fogok tenni, be nem lépek!

Azt is jeleznem kell, hogy számomra ez a fajta munkacsoport, ahol sajnos téma lehetek, hogy szabad-e úgy és azt csinálnom azt amivel ezeket az eredményeket is felmutattam, a mai kertetek közt inkább akadály. Nem jelentek meg eközben aktívan a tagjai a témák mentén, ahol igyekszem a város és az ország lakói elé tárni a világunkat. Pont ott tartunk így, közeledünk ahhoz, ami Bús Balázs idejében volt. Nem látni szándékot a helyzetünk megváltoztatására. Nem tiltakozik a kerület, ha hallatjuk a hangunkat, sőt a területi képviselővel erről egyeztetve zöld utat kaptunk "hátha ez segíti a céljainkat elérni", viszont a polgármester felületein eltüntetnek nem egy hozzászólást. Pedig még nem is kritizáltam semmit, megadva az esélyt, hogy foglalkozzanak végre velünk. Már a Csúcshegyi városrész facebook oldal hozzászólási joga le is lett tiltva. Még a decemberi találkozó a csúcshegyiekkel a kerület részéről sem kapott semmi kis felületet sem! Szinte meg sem történt a város nyilvánossága előtt! Karácsony Gergely pedig válaszra sem méltatta az időpont kéréseket, akinél csak két kérdést tisztáznánk!

Ha idén nem sikerül elkezdeni a városrész fejlesztését hallgatva a már unalmas szöveget, hogy nincs forrás a városban ahol üres területek vasutat, alagutakat, hidat, metrót bármit megkapnak, viszont még egy lehetőségünk marad. Az agglomerációs forrásokat kell megcélozni! Ehhez egyetlen megoldás áll nyitva, a településrész leválása a fővárosról. Leválásokat sok helyen látni a rendszerváltás óta. A modellek ismertek, kapcsolat is van településekhez a tájékozódáshoz, személyek megismeréséhez akik abban részt vettek, a folyamat mind mélyebb megismerésére. Olyan település is akad aki az átcsatlakozásra nyitott, ha elérjük a leválást. Maga a folyamat szintén pereskedéssel jár a vagyonmegosztás miatt a kerülettel és a fővárossal is, hiszen itt megyehatár módosításra is szükség lesz a megyejogú városból kiválva. A jogi lehetőség adott és a feltétel is, amit a feladatellátás hiánya okozott. Az elhatározás a kérdés, amivel már az egyesület is gondolkodott állítólag régebben. Itt tartunk ma. Elkezdtünk beszélgetni a városrész leválásáról, utána menni a jogi feltételeknek és tájékozódni a szükséges lépésekről. Ezek közt az elsődleges a szándék kifejezése, amihez egy helyi szavazás lesz szükséges. Fel csúcshegyiek, a hivatalok dolgoznak online és a vírust túl fogjuk élni! Remélem egyre többen gondolkoznak most már előre! Lépjetek be az egyesületbe, az egyesületen belül szánjatok energiát tenni a hegyért, a jövőtökért!

Elkezdtem a település leválásnál szükséges jogszabályok, agglomerációs forrású fejlesztések összegyűjtését itt: (külön blogbejegyzésben fogok pár gondolatot közölni, hogy mivel jár a leválásunk, ha nem indul meg egy éven belül a tanulmányterv B variánsa szerinti fejlesztés a Csúcshegyen.)

https://www.facebook.com/Óbudaörs-önálló-településért-110021170540033/

obudaors.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://csucs-hegy.blog.hu/api/trackback/id/tr5315548082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása